Cybersecurity

De Cybersecurity trends van 2022.

 

Anno 2022 hebben we regelmatig te maken met trends. Maar helaas zijn de verschillende Tik-Tok dansjes niet de enige trends die 2022 in hun grip hebben. De enorme toename in cyberaanvallen is het gevolg van cybercriminelen die steeds geavanceerdere middelen tot hun beschikking hebben. Net als bij veel trends is het belangrijk om op de hoogte te blijven van wat je allemaal kan verwachten. Wat zijn de belangrijkste trends rondom cybersecurity? Wij zetten de 5 cybersecurity trends van 2022 hier op een rij. 

1. Ransomware rijst de pan uit 
In 2022 hebben we weer vaker te maken gehad met ransomware. En dat komt hard aan wanneer je denkt dat jouw. cybersecurityverzekering de klap op zal vangen [spoiler: dat doen ze vaak niet]. Het optimaal inrichten van jouw cybersecurity beleid is daarom hard nodig in deze tijden. Denk hierbij ook verder dan enkel jouw IT-afdeling, zo is awareness bij medewerkers een onderwerp wat regelmatig nog de zwakste schakel vormt. Maar ook andere services en diensten die aan cyberaanval moeten voorkomen zorgen ervoor dat jij meer kans hebt op die uitbetaling. Maar mocht het noodlot toeslaan wil je ook niet zonder plan zitten. Een goede voorbereiding op cyberrisico’s is daarom niet onbelangrijk voor het herstel van jouw organisatie. 

2. There are more phish in the sea 

Phishing blijft gestaag toenemen in dit turbulente jaar. En ze worden ook steeds moeilijker te herkennen, zeker doordat ze inhaken op actualiteiten. Zo werden er ook al mails verstuurd vanuit de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met een link om coronasubsidie aan te vragen. Wie op de link klikte, kwam terecht op een valse website van de RVO waar cybercriminelen persoonlijke gegevens of creditcardgegevens buitmaakten. Het is tegenwoordig ontzettend lastig om het verschil tussen een legitieme en een nep website te herkennen. Blijf daarom alert op mogelijke phishingberichten. 

3. Leveranciers waren een groter target 

Door corona is er nog nooit zoveel thuisgewerkt als nu, dat maakt het een stuk makkelijker om dat pakketje op een woensdagmiddag te laten bezorgen. Maar helaas zijn leveranciers hierdoor ook een groter target geworden voor cybercriminelen. Het geldt namelijk; hoe meer impact, hoe meer interesse van cybercriminelen.  

4. Identiteitsfraude in een nieuw jasje: Deepfake-video’s 

We hebben het inmiddels allemaal wel eens gezien; deepfake-video’s. En hoewel het bewonderenswaardig is, is het op cybersecurity gebied juist angstaanjagend. De ‘nepidentiteit’ is voor cybercriminelen geen onbekend terrein. Zo stelen zij regelmatig persoonsgegevens om zich voor te doen als iemand anders om bijvoorbeeld bestellingen te plaatsen zonder te betalen.  

Maar met de deepfake-video’s is, en wordt het nóg lastiger om door te hebben dat je te maken hebt met cybercrime. We zullen steeds vaker te maken krijgen met de gevolgen van deze deepfake-techniek doordat deze steeds professioneler worden. Hierdoor zijn echt en namaak steeds moeilijker van elkaar te onderscheiden.  

5. Slimme apparaten zijn niet zo slim 

We leven in een tijd waarin velen genieten van luxe en comfort. En wat hoort daar bij? Natuurlijk een slimme thermostaat, een slimme koelkast, een slimme auto en zelfs jouw wasmachine kan tegenwoordig slim zijn. En dat is hartstikke fijn, maar dit zorgt er wel voor dat je vatbaarder bent voor cybercriminelen. Veel van deze apparaten kunnen namelijk niet op tijd worden geüpdatet. Dit geeft cybercriminelen de kans om via een achterdeur naar binnen te sluipen. En dan staat er zo een aanval op jouw slimme auto. En we zijn nog even verwijderd van veiligere slimme apparaten. Pas in 2024 gaat de nieuwe EU-wetgeving in die fabrikanten en leveranciers verplicht om door middel van certificering, meer aandacht te besteden aan de beveiliging. Tot dan zijn jouw slimme apparaten kwetsbaar. 

Zet de eerste stappen 

Een 100 procent waterdichte cybersecurity oplossing is er helaas nog niet. Toch kun je als organisatie zoveel mogelijk doen om problemen te voorkomen. Zet de eerste stappen en investeer in IT-oplossingen en richt bedrijfsprocessen optimaal in. Investeer ook in cybersecurity awareness onder medewerkers. Zodat zij op de hoogte zijn van de diverse online dreigingen.  

Cubics

Weten hoe wij kunnen helpen? 

Leer meer over onze services Service Cybersecurity product