Blog IT | Cubics

Een vierdaagse werkweek voor IT?

Geschreven door Fleur Çakır | Jan 4, 2023 2:17:03 PM

 

Flexibiliteit. Het is een onderwerp dat voor werknemers steeds belangrijker wordt. Niet gek dus dat de vierdaagse werkweek in populariteit toeneemt. In veel landen wordt deze gedachte zelfs steeds concreter. Maar wat als je een functie hebt die 24 uur per dag, zeven dagen per week, aandacht eist en waar de personeelstekorten alsmaar oplopen? 
 
Denk aan een Cybersecurity team. In theorie kunnen zij ook de vierdaagse werkweek adopteren, maar welke IT’er wil zijn klanten drie dagen lang onbeschermd achterlaten? Ook de klanten zullen hier ongerust van worden. Het is en blijft natuurlijk zo dat Cybersecurity nooit 100% waterdichte bescherming biedt tegen cyberaanvallen. Zelfs niet als je zeven dagen per week de IT-omgeving onder de loep neemt. Maar we kunnen er ook niet omheen dat vier dagen monitoring in plaats van zeven, meer risico’s met zich mee brengt. 

DE KASEYA-AANVAL VAN 2021
Cybercriminelen spelen in op ieder gebrek aan waakzaamheid of onoplettendheid, en dat kan catastrofale gevolgen hebben. Dat zien we terug in de Kaseya-aanval. In 2021 maakte REvil gebruik van kwetsbaarheden in het beveiligingssysteem VSA van softwarebedrijf Kaseya. De aanval werd erkend als een van de grootste cyberaanvallen van het jaar en trof wereldwijd tussen de 800 en 1.500 bedrijven. Wat de hackers eisten? Maar liefst 70 miljoen dollar voor de universele decryptiesleutel voor alle getroffen organisaties. Iedere kleine opening kan dus gigantische financiële gevolgen hebben voor een bedrijf. Preventie is hierbij de sleutel tot succes, maar dat vereist wel hyperwaakzaamheid van Cyberteams.  
 
DE GEVOLGEN VAN DE PANDEMIE VOOR IT
De Coronapandemie bracht een groot aantal uitdagingen met zich mee, en ook de IT-wereld is hierin de dans niet ontsprongen. De plotselinge toename aan thuiswerkers zorgde voor een tsunami aan onbekende en ongecontroleerde netwerkomgevingen. Vóór de pandemie werkte bijna iedereen in een gecontroleerde netwerkomgeving. Nu is dat anders en hebben IT’ers niet altijd meer zicht op de digitale werkomgeving van iedere medewerker. 

Deze onstuimige periode heeft Cybersecurity gedwongen tot innovatieslagen om de digitale vaardigheidskloof te dichten. Hierdoor kwam de vraag weer naar boven; hoe kan een IT-team, met de extra druk door de pandemie en onderbezetting, in een verkorte week voldoen aan de cyberbehoeften van organisaties?  

DE VIERDAAGSE WERKWEEK VOOR CYBERSECURITY, HET IS MOGELIJK
Wat duidelijk is, is dat een overwerkt en onderbezet IT-team niet de oplossing is. Dit kan namelijk leiden tot fouten die bedrijven kunnen blootstellen aan cybercriminelen. Waar de oplossing wel in zit? Kunstmatige intelligentie [AI]. Door dit stukje techniek toe te passen kunnen incidenten nog veel sneller gedetecteerd en opgelost worden. Dit maakt de gevolgen van onderbezetting in IT minder voelbaar. Ook gaat de kwaliteit van Cybersecurity hierdoor omhoog, doordat ook de kleinste problemen worden aangepakt.

Enkel met behulp van geautomatiseerde diensten is het mogelijk om continu waakzaam te zijn. Denk hierbij aan het voorkomen van kwaadaardige malware en phishing-pogingen. Dit brengt het vertrouwen en de rust voor Cyberteams om te genieten van die vrije dag. Want een vierdaagse werkweek heeft geen zin als de extra vrije dag enkel stress met zich meebrengt.  

Dus hoe je hyperwaakzaam kan blijven, maar toch kan meegenieten van de nieuwe manier van werken, zit hem in de ontwikkeling van diensten en technologie die Cyberteams continue ondersteuning bieden. Want in tegenstelling tot de mens, kan technologie wel 24/7 detecteren, reageren en doorwerken. Dit geeft dus hoop dat het onmisbare cyberteam kan gaan meegenieten van de vierdaagse werkweek.