Cybersecurity

Is ChatGPT wel zo veilig als we hopen?

 

Artificial Intelligence [AI] heeft de laatste jaren enorme sprongen voorwaarts gemaakt, wat ons talloze voordelen heeft geleverd. Met AI-toepassingen zoals spraakherkenning, gezichtsherkenning en geautomatiseerde vertalingen zijn er nieuwe digitale deuren geopend. 

Maar sommige deuren kunnen beter gesloten blijven. Want als een chatbox in staat is om razendsnel een coherente tekst te produceren, wat houdt individuen dan tegen om hetzelfde mechanisme te gebruiken voor kwaad? 

WAT IS CHATGPT?
De opmerkelijke ontwikkelingen in Artificial Intelligence [AI] zijn niet te ontkennen. Het lijkt of er elke week weer een nieuwe AI-functie in de schijnwerpers staat. Eén van de meest besproken innovaties is toch wel ChatGPT. ChatGPT is een AI-chatbot die is getraind om menselijke communicatie te imiteren. De gegenereerde teksten zijn nauwelijks nog te onderscheiden van menselijke input. Daarnaast wordt deze technologie gebruikt voor interactieve gesprekken, automatische vertalingen en het samenvatten van teksten. Stel een vraag, en binnen enkele seconden rolt er een uitgebreid antwoord uit de chatbot.

HOE WERKT CHATGPT?
ChatGPT maakt gebruik van machine learning om antwoorden te genereren op basis van de gegevens die het heeft geanalyseerd. Dit varieert van eenvoudige zinnen tot complexe antwoorden op specifieke vragen. De chatbot put uit een enorme dataset, bestaande uit miljarden woorden afkomstig van diverse online bronnen zoals websites, nieuwsberichten en boeken. Deze functionaliteit brengt echter aanzienlijke risico's met zich mee voor cyberveiligheid.

WAT ZIJN DE RISICO’S?
Eén van de grootste risico's is de mogelijkheid voor het creëren van malware met behulp van ChatGPT. Door kwaadaardige code in de gegenereerde tekst in te voeren, kan een aanvaller schadelijke software ontwikkelen die kan worden gebruikt om toegang te verkrijgen tot gevoelige informatie op computers of netwerken. 

Daarnaast bestaat het risico dat niet alle informatie die de chatbot deelt betrouwbaar is, aangezien het model zijn output baseert op een breed scala aan online bronnen, wat kan resulteren in de verspreiding van desinformatie. Het is daarom van cruciaal belang om altijd kritisch te blijven.

Criminelen kunnen ook misbruik maken van de chatbot om zo waardevolle informatie te verkrijgen. Denk aan bijvoorbeeld phishing, waarbij een aanvaller zich voordoet als een betrouwbaar contact om informatie los te krijgen. Doordat ChatGPT in staat is om realistische conversaties te genereren die perfect aansluiten bij de 'toon en taal' van zo'n vertrouwd contact, worden deze aanvallen nog overtuigender én gevaarlijker. Phishing berichten zijn simpelweg niet meer van echt te onderscheiden.

WAT DEELT JE WEL EN NIET MET CHATGPT?
Het is belangrijk om je te realiseren dat ChatGPT geen mens is, maar een algoritme dat is ontworpen om menselijke interacties na te bootsen. Alle ingevoerde informatie wordt gebruikt om de chatbot te verbeteren, zonder moreel of ethisch besef. Daarom is het essentieel om zorgvuldig te overwegen welke informatie je deelt met ChatGPT, aangezien het onduidelijk is wat er met deze informatie gebeurt en waar deze terechtkomt. Persoonsgegevens en andere gevoelige informatie moeten dan ook niet met ChatGPT worden gedeeld.

RICHTLIJNEN VOOR CHATGPT
Op dit moment zijn er nog geen specifieke veiligheidsprotocollen om de veiligheid van ChatGPT te waarborgen. Het recente besluit van de ministers van G7 om extra regelgeving voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te implementeren, benadrukt de urgentie van internationale samenwerking op dit gebied. Dit onderstreept het belang van voorzorgsmaatregelen om jouw organisatie te beschermen tegen mogelijke risico's. Hoewel ChatGPT een fascinerende en innovatieve technologie is, is het van vitaal belang om de bijbehorende risico's te erkennen en voorzichtig te handelen.

Download onze veiligheidsinstructie, zodat je altijd handelt volgens de basisbeginselen van veilig werken met ChatGPT.

Cubics

Ontdek hoe wij ervoor zorgen dat je digitaal veilig navigeert.

Lees meer