Cybersecurity

Securitymix zonder pentesting is ondenkbaar.

 

In de moderne zakenwereld is het essentieel voor elk bedrijf om robuuste cybersecuritymaatregelen te omarmen. De bekende maatregelen, zoals firewalls, antivirus, anti-spam en MFA worden in meer of mindere mate door organisaties toegepast. Sinds enige jaren is pentesting ook niet meer weg te denken uit de logische securitymix van standaard beveiligingsmaatregelen. 

Wat maakt deze pentesting zo krachtig en effectief?
Met steeds meer digitale processen binnen onze organisaties is het eenvoudig grote en kleine risico’s van deze digitalisering over het hoofd te zien. Veel IT-beheerders gaan er zonder meer van uit dat ze een veilig IT-landschap hebben gecreëerd, dat dankzij updates van leveranciers ook veilig blijft. Toch is de kans dat een hacker een kwetsbaarheid vindt altijd aanwezig en juist door te testen krijg je inzicht in of je omgeving daadwerkelijk veilig is. Dus je kunt maar beter zelf de eerste zijn.

En dat doe je door middel van pentesting. Pentesting is een beproefd cybersecurityproces om hackers voor te blijven. Door een pentest uit te voeren zoekt een ethisch hacker of een team van zogenaamde ‘white hat hackers’ naar kwetsbaarheden in je applicaties, netwerk en/of systemen. De bevindingen worden aan jou gerapporteerd waarna je zelf [of samen met je IT-securitypartner] aan de slag kan om mogelijke issues op te lossen voordat ze worden misbruikt.

Redenen voor een jaarlijkse pentest
Er zijn meerdere redenen waarom ook jouw organisatie met regelmaat zou moeten pentesten. Denk bijvoorbeeld eens aan compliance. Als je werkt met data die moet voldoen aan wet- en regelgeving, dan is security testing vaak één van de voorwaarden om compliant te zijn.

Een andere belangrijke aanvullende reden is het creëren van vertrouwen en goodwill onder je klanten en gebruikers. Je kunt het resultaat van een pentest gebruiken als bewijs van een werkelijk goed en veilige ingerichte ICT-omgeving.

Pentesten gaan verder dan eenvoudige bescherming; het gaat om veerkracht, concurrentievoordeel en zorgvuldige afstemming op de eisen van de moderne wereld.

En ook belangrijk: blijven testen!
Met de ontwikkelingssnelheid van de huidige technologie, kan een systeem dat je vandaag veilig opbouwt binnen de kortste keren onveilig blijken. Kwetsbaarheden kunnen onder meer zitten in gebruikte instellingen, loginmethoden, gedateerde softwareversies en onveilig toegepaste protocollen waarmee applicaties en systemen met elkaar communiceren. Daarom is het belangrijk om minimaal jaarlijks de security van je organisatie op de proef te stellen.

Hoe verloopt een pentest?
Een goede pentest kun je zien als een second opinion voor je security. Als je de keuze hebt gemaakt voor een vertrouwde, gespecialiseerde partij om met een pentest aan de slag te gaan, geef je deze de ruimte om hack-aanvallen op je ICT-omgeving te simuleren. Goede ethische hackers voeren deze test zowel via geautomatiseerde tools als handmatig uit, brengen zelf geen wijzigingen aan en documenteren hierbij elke stap die ze nemen, zodat je bij een kwetsbaarheid precies weet waar deze zit en geven je advies in het veiliger maken van jouw ICT-landschap.

Als je op zoek bent naar gekwalificeerde experts om jouw organisatie te helpen met onderzoek naar kwetsbaarheden, ben je Cubics aan het juiste adres. Wij bieden flexibele pentest-oplossingen voor organisaties en kunnen bij jou ter plekke en op afstand de veiligheid van je systemen testen op een manier die voor jou altijd prettig en vertrouwd zal zijn.

Cubics

Wat maakt onze pentesting zo uitzonderlijk krachtig en effectief? Het antwoord is eenvoudig: vooruitgang, precisie en gemoedsrust.

Onze pentest-oplossingen