Cybersecurity
Strategie en beleid
Awareness

8 tech-trends van 2024

 

Wat staat er dit jaar te gebeuren op het gebied van technologie? Door de huidige IT-trends te onderzoeken kan er voorspeld worden hoe de trends van 2024 er uit zien. In dit blog introduceren we de tech-trends het technologische landschap van 2024 zullen vormgeven.

1. GENERATIEVE AI: EEN DOMINANTE FACTOR IN 2024
Het is je vast niet ontgaan dat AI een centrale positie heeft ingenomen in de technologie. Ook in 2024 zal AI een dominante trend zijn in de vorm van Generatieve Kunstmatige Intelligentie. Experts schatten in dat AI tegen 2030 tot wel $15,7 biljoen aan de wereldwijde economie kan toevoegen. Een groot deel van dit bedrag zal afkomstig zijn van generatieve technologieën.

Maar ook het gebruik van conversatie-AI binnen zakelijke toepassingen zal aanzienlijk stijgen. Tegen 2024 wordt verwacht dat 40% hiervan deze technologie zal gebruiken, tegen minder dan 5% in 2020. Deze groei is het bewijs van de impact die generatieve AI de komende jaren zal hebben. 

2. CYBERSECURITY: VAN PRIORITEIT NAAR ABSOLUTE NOODZAAK
In 2023 zagen we cybersecurity-aanvallen in verschillende sectoren wederom toenemen. Dit betekent dat bedrijven in 2024 genoodzaakt zijn om te investeren in geavanceerde beveiligingstechnologieën om hun bedrijf te beschermen. Volgens Cybersecurity Ventures zullen de kosten van cybercriminaliteit in 2025 $10,5 biljoen bedragen, vergeleken met $3 biljoen in 2015. Deze alarmerende stijging illustreert de dringende en steeds groeiende dreiging van cybercriminaliteit.

3. ZERO TRUST: DE ESSENTIËLE CYBERSECURITY INVESTERING
Een essentiële investering in de cybersecurity is het implementeren van een Zero Trust aanpak. In de huidige hybride werkomgeving vertrouwen mensen op meer apparaten, apps en diensten dan ooit, waarvan velen in de Cloud worden gehost op systemen die fysiek buiten de controle van de bedrijfs-IT vallen. 

Dit nieuwe landschap vereist een gelaagd Zero Trust-model. Deze lagen houden in dat er binnen organisaties verschillende rollen van gebruikers worden gedefinieerd waarop hun toegang wordt gebaseerd. Maar ook bijvoorbeeld de duur van een project kan een kadering zijn van de toegang. Dit alles zal bedrijven in staat stellen gevoelige informatie te beschermen en tegelijkertijd de toegangsbarrières voor geautoriseerde personen te verminderen. 

4. DE CRUCIALE ROL VAN IT-LEIDERS BIJ HET WAARBORGEN VAN CYBERSECURITY
Naarmate bedrijven nieuwe technologieën omarmen, wordt het beveiligen ervan uitdagender. IT-leiders moeten technologiekennis verspreiden en zich richten op trainingen. Succesvolle leiders zien cybersecurity als een manier om hun bedrijf te helpen. Ze zullen het opnemen in alles wat ze doen, in plaats van het te zien als een beperking of bijkomstigheid.

5. HET NIEUWE GEZICHT VAN IT-LEIDERSCHAP
Niet alleen cybersecurity wordt een groter onderwerp voor IT-leiders, er is ook behoefte aan een nieuwe aanpak om het IT-landschap vorm te geven. Digitale communicatie heeft het gemakkelijker gemaakt voor externe teams om samen te werken. Hierdoor moeten IT-leiders hun strategieën anders opstellen. IT-leiders in 2024 moeten meer in huis hebben dan alleen technische expertise. Vaardigheden op het gebied van leidinggeven op afstand, verandermanagement en het leiden van digitale transformatie zijn van belang.

6. GREEN TECH: DE TECHNOLOGISCHE REVOLUTIE & DUURZAAMHEID 
Naarmate het milieubewustzijn groeit, wordt er een grotere adoptie van Green Tech in 2024 voorspelt. Het feit dat 75% van de consumenten meer geneigd is om te kopen van bedrijven die strijden tegen klimaatverandering, maakt dat bedrijven meer aandacht besteden aan dit onderwerp. Zulke inspanningen verbeteren niet alleen het imago van het merk, maar bevorderen ook klantenloyaliteit.

7. BEDRIJVEN ZULLEN NIEUWE TECHNOLOGIEËN NÓG SNELLER OMARMEN
In 2024 zal de golf van digitale transformatie verder momentum krijgen. Dit zal gaan om operationele efficiëntie, klanttevredenheid en concurrentiedifferentiatie. We zagen de snelle transformatie van de AI-Boom naar een AI-wapenwedloop in 2023, toen bedrijven zich haastten om voorop te blijven lopen. 
Er wordt voorspeld dat in 2024 slechts 25% van de zakelijke vergaderingen persoonlijk zal plaatsvinden, in vergelijking met 60% vóór de pandemie. Dit geeft aan dat er een versnelde adoptie is van digitale samenwerkingstools en een groeiend belang van technologie-investeringen in bedrijven.

8. HET BELANG VAN DIGITALE GELETTERDHEID OP DE WERKVLOER
Nieuwe technologieën zorgen voor een behoefte aan digitale geletterdheid. Bedrijven realiseren zich dat het belangrijk is dat werknemers technologie begrijpen. Ze weten dat een digitaal geletterde workforce hen helpt het meeste uit hun technologie-investeringen te halen. IT-leiders spelen een grote rol in het uitrusten van medewerkers met de tech-vaardigheden om hun potentieel te maximaliseren. Dit is niet alleen van groot belang voor de cyberweerbaarheid, maar bevordert ook een cultuur van continu leren binnen de organisatie.

Cubics

Bekijk hoe wij jou helpen met het optimaliseren van jouw IT.

Onze services