Werkgeverschap
Overnamepartner

5 redenen om jouw bedrijf te verkopen.

 

Het verkopen van jouw bedrijf kan best spannend zijn, je hebt er ten slotte veel tijd en energie in gestoken. Meestal kun je dit moment tot in de puntjes uitwerken, maar er zijn soms ook omstandigheden waardoor je noodgedwongen afstand moet doen van jouw bedrijf. 

Er kunnen verschillende redenen om je bedrijf in één keer te verkopen. Het is bij de besluitvorming belangrijk om dit helder op het netvlies te hebben. Dit is namelijk bepalend voor wat, hoe en aan wie je zou moeten/willen verkopen. In dit blog hebben we redenen om over te gaan tot bedrijfsverkoop voor je op een rij gezet.

1. PENSIOEN
Komt je pensioen in zicht? Dan wil je je bedrijf wellicht verkopen om te genieten van jouw welverdiende vrije tijd. Na jaren met bloed, zweet en tranen aan je bedrijf gewerkt te hebben heb je een emotionele band met jouw bedrijf. Dit kan ervoor zorgen dat je de waarde van jouw bedrijf te hoog inschat. Het is daarom belangrijk om op tijd met de voorbereidingen te beginnen. Zo weet je ook beter waar je met je pensioen aan toe bent!

2. GEZONDHEIDS- OF FAMILIEPROBLEMEN
Het hoort helaas bij het leven; problemen met je gezondheid, familie of een relatie. Deze omstandigheden zorgen er soms voor dat je niet meer goed in staat bent jouw bedrijf te leiden. Dit kan reden zijn om over te gaan tot bedrijfsverkoop. Bedenk van tevoren of je kiest voor een gehele of gedeeltelijke exit. In het laatste geval kun je een vervanger aanstellen tot je weer in staat bent je werk op te pakken. Maar je kunt natuurlijk ook kiezen om een overnamepartner te zoeken die jouw de mogelijkheid biedt om actief te blijven binnen het bedrijf. 

3. [PERSOONLIJKE] OMSTANDIGHEDEN EN MOTIVATIE
Er kunnen situaties binnen of buiten jezelf zijn waardoor je geen motivatie meer hebt om door te gaan met jouw onderneming. Een onzekere periode zoals de corona pandemie kan je doen besluiten je bedrijf te verkopen. Of misschien zoek je naar een betere balans in je werk en privé. Zijn er onoverkomelijke problemen met personeel, leveranciers of aandeelhouders. Of vind je de verantwoordelijkheid van het ondernemerschap te zwaar en wil je jouw kwaliteiten liever op een andere manier benutten.
Het kan ook zijn dat je bedrijf de laatste jaren gegroeid is en dat je tot inzicht komt dat je niet meer de juiste persoon op de juiste plek bent. Je zult niet de eerste ondernemer zijn die de fout maakt te lang door te gaan. Ook voor ondernemen geldt dat je het beste kunt stoppen op je hoogtepunt!

4. NIEUWE UITDAGING
Je eigen levensloop loopt meestal niet gelijk met de levensloop van je onderneming. Er zijn veel eigenaars van een goedlopende onderneming die zich afvragen of er nog wel voldoende uitdaging zit in het runnen van het bedrijf. Als ondernemer zit het nemen van risico’s en grenzen verleggen meestal in je karakter. Dit kan een reden zijn voor een nieuwe uitdaging. Je verkoopt je bedrijf om vervolgens weer een nieuwe uitdaging of onderneming te starten.

5. EEN MOOI AANBOD VOOR DE VERKOOP VAN JE BEDRIJF
“I’ll make him an offer he can’t refuse”; uit het niets krijg je een geweldig aanbod voor de verkoop van je bedrijf. Het is verleidelijk dit aanbod te accepteren, in de veronderstelling dat de voorwaarden goed zijn. Maar als het er te mooi uit ziet om waar te zijn, dan is het dit meestal ook. Als zo’n aanbod voor je op tafel wordt gelegd, neem dan heel goed de tijd om het voorstel en voorwaarden te bekijken. In theorie ziet het er mooi uit maar het is verstandig je hierin te laten adviseren.

Het komt er dus altijd op neer om goed te overwegen of je jouw bedrijf wel wilt verkopen. Bij Cubics zoeken we, met de NIBC aan onze zijde, Happy Partners [ondernemers] die niet perse willen verkopen, maar wel de mogelijkheid zoeken om te kunnen blijven groeien. Partners die na de verkoop zelf actief blijven, werken aan de doelen van ons bedrijf en de synergie van alle Happy Partners laten bloeien. Jij blijft dus aan boord! 

Wil je meer weten, neem dan contact met ons op, want tijd voor een kopje koffie hebben we altijd.

Cubics

Interesse gekregen of meer weten?

Neem contact op